Sosiaalinen media on tänä päivänä osa lähestulkoon meidän kaikkien elämää ja vain harva voi sanoa ettei ole osa minkäänlaista somea. Nekin jotka eivät käytä esimerkiksi Instagramia, Facebookia tai muita sosiaalisen median alustoja, ovat kuitenkin puhelimen kautta tavoitettavissa kellon ympäri päivittäin. Läsnäolo sosiaalisessa mediassa vaatii paljon, varsinkin jos ihmisellä on käytössä useita eri kanavia joissa kaikissa on vietettävä aikaa useita kertoja päivässä. Yhteenlaskettu aika jota käytetään someen voi tällöin nousta useisiin tunteihin päivässä ja mikä vain joka vie aikaa useita tunteita päivästämme, vaikuttaa tietysti myös muihin elämän osa-alueisiin.
Kuinka siis tunnistaa onko itse riippuvainen sosiaalisesta mediasta? Oireet ovat valitettavasti yllättävän samankaltaisia kuin muissakin riippuvaisuuksissa. Yksi oire on kyvyttömyys rajoittaa ajankäyttöä somessa, jolloin on päästävä jatkuvasti tarkistamaan mitä siellä tapahtuu, vaikka olisi juuri käynyt katsomassa. Kun sosiaalinen media alkaa aiheuttaa ahdistusta ja vaikuttaa keskittymiseen, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään, on aika miettiä onko somesta tullut itselle jopa liian tärkeää.
Syitä miksi sosiaalinen media koukuttaa, on monia. Yksi suuri suuri syy on se että emme halua jäädä paitsi asioista. Jos emme tiedä mitä tapahtuu jatkuvasti, tunnemme olomme ulkopuolisiksi. Tälle tunteelle on keksitty jopa oma termi, FOMO, joka tarkoittaa fear of missing out, eli pelkoa jäädä paitsi siitä mitä tapahtuu. Tämä ajaa ihmiset tilanteeseen, jossa on tarkkailtava jatkuvasti sitä, mitä seurattujen ihmisten elämässä on meneillään sosiaalisen median välityksellä.
Tässä tilanteessa olisi kuitenkin hyvä miettiä, että kuinka paljon todellisuudessa menettää olemalla pois todellisista sosiaalisista tilanteista omassa elämässään? Uppoudumme helposti kaikenlaisten ruutujen ääreen ja unohdamme seurata sitä, mitä ympärillämme tapahtuu.
Ruudun kautta voi tuntea olevansa osallinen, mutta todellisuudessa et ole edes paikalla kun somesta seuraamasi asiat tapahtuvat. Lisäksi on hyvä muistaa ettei meidän ole pakko olla tavoitettavissa vuorokauden ympäri, vaikka siltä saattaa joskus tuntua. Monet pitävät ylpeyden aiheena sitä, että heidät pystyy tavoittamaan kaikkina kellon aikoina, mutta todellisuus on se että kaikki tarvitsevat omaa aikaa ja hetkiä jolloin voi vain rentoutua ilman painetta siitä että on oltava tavoitettavissa jatkuvasti.
Sosiaalisen median vaikutuksista meihin ei vielä tiedetä kaikkea, onhan kyseessä kuitenkin melko uusi ilmiö, mutta jonkin verran tutkimuksia on tehty, eivätkä ne näytä kovinkaan positiivisilta meidän kannaltamme. Sosiaalisen median ja internetin liiallisella käytöllä on todettu olevan todella ikäviä vaikutuksia esimerkiksi aivoihimme fyysisesti sekä hyvinvointiimme henkisesti. Monikansallisten tutkimusten mukaan riippuvuus internetistä, oli kyseessä sitten some tai muut asiat, on todella vaikutusta meihin fyysisellä tasolla, sillä runsaasti internettiä käyttävien henkilöiden aivojen harmaassa alueessa todettiin merkkejä surkastumisesta. Tämä aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin erilaiset riippuvuudet. Pitkäaikaiset vaikutukset eivät vielä ole selviä, joten emme osaa sanoa palautuvatko aivot normaaliksi jos internetin käyttöä rajoitetaan, vai onko vaikutus pysyvä. Lisäksi internetin suurkulutus vaikuttaa muun muuassa tapaan oppia sekä muistaa erilaisia asioita, sillä olemme tilanteessa jossa muistia ei periaatteessa tarvita lainkaan, koska kaikki tarvitsemamme tieto löytyy muutamalla napin painalluksella.
Internet ja sosiaalinen media ovat hienoja asioita, jotka kohtuudella käytettynä jopa lisäävät onnellisuutta ja parantavat henkistä hyvinvointiamme, mutta tulee kuitenkin muistaa, että liika on aina liikaa kaikessa ja tämä pätee erityisesti sosiaalisen median ja internetin käyttöön. Rajoittamalla omaa ja erityisesti lasten ja nuorten sosiaalisen median ja internetin käyttöä, voimme pitää huolen siitä, että nautimme myös oikean elämän kanssakäymisistä ja tapahtumista.